Bo solrikt mellom epletrær øverst på Tasta

Nå skal vi bygge nye leiligheter i massivtre og plante opp mot 100 epletrær i den sørvestvendte åsen like ovenfor Tasta Senter. Det kommer et stort utvalg leilighetstyper, for her ønsker vi å tilby moderne og bærekraftige boliger for alle aldersgrupper og livs situasjoner. Flere får nydelig utsikt mot Store Stokkavatnet, Ullandhaug eller innseilingen, og alle får solrike uteplasser.

Eplestien skal bli et godt og trygt sted å bo – du som flytter inn vil få mye mer enn en leilighet. Det kommer blant annet et felleshus, gjestehybler, delerom med verktøy og fritidsutstyr, treningsrom og drivhus. Slike fellesordninger er bra både for det sosiale miljøet og for bærekraft, to ting vi i Ineo Eiendom har stort fokus på når vi utvikler nye boligprosjekter.

Eplestien vil bestå av totalt fire bygg med til sammen 110 leiligheter. Allerede i første trinn, som er bygg E1 med 34 leiligheter, kan du velge blant 14 leilighetstyper. Vi tror du finner minst én som passer dine ønsker og behov.

Tasta, sa du?

Indre Tasta og Øvre Tasta. Tasta Vest og Tasta Øst. Tastaveden, Tastavarden og Tastarustå. Ja, til og med Ytre Tasta. Hva med Byhaugen, Byåsen og Byfjorden? Sabbadalen, Smiene, Kvidemyr og Bertahagen? Ingen tvil om at bydelen har mange navn – kjært barn har ofte det.

Tasta bydel ligger mellom Dusavika i nord og Byhaugen i sør, mellom Stokkavatnet i vest og Byfjorden i øst – rett utenfor Stavanger sentrum. De siste årene har bydelen opplevd en ekspansiv og sunn byutvikling, med blant annet Tasta Senter og skateparken – Nordens største i sitt slag – som to nye attraksjoner som sprer glede.

Statistikken forteller at Tasta har rundt 15 500 innbyggere, derav om lag 2500 barn, og vokser med noen hundre sjeler hvert år. Området rundt Eplestien har en fin blanding av godt etablerte og nye boligstrøk, og undersøkelser forteller om trivsel blant både store og små. I sum har Tasta noe av det fineste Stavanger kan by på av kombinasjonen natur og nærmiljø. Selv for de som er vokst opp her, fins det garantert hemmeligheter å oppdage. Er du innflytter, ja så er det bare å gratulere!

Litle og Store Stokkavatnet er blant byens vakreste og mest populære tur-og rekreasjonsområder. Perfekt å ha i nabolaget.

Bo i grønne, blå og innholdsrike omgivelser

Flytter du til Eplestien øverst på Tasta, så får du egentlig alt du trenger i ditt eget nabolag. Tasta Senter, SATS, legesenter, helsestasjon, dagligvarebutikker, kirke, skoler og barnehager ligger like i nærheten. Det samme gjør idrettsanlegget og banene til Vardeneset Ballklubb. Du får gåavstand til attraktive turområder og effektive kollektivtilbud – sentrum er ikke langt unna det heller.

Eplestiens beliggenhet øverst i åssiden ovenfor Tasta Senter gir utsikt utover bydelens grenser fra stuevinduene og balkongene. Grønn og blå utsikt blir realitet for mange, med skog og marker rundt Stokkavatnet på den ene siden og fjord og fjell på den andre siden. Det er god sikt i retning Ullandhaug – det er bare å glede seg til julelysene på Ullandhaugtårnet setter deg i stemning.

– En ideell beliggenhet for leiligheter!

– Det har vært en fryd å utvikle leilighetene i Eplestien. Vi planlegger alltid etter terrengets kvaliteter og den sørvendte åssiden her er ideell med tanke på lys og solforhold. Vi har funnet fram til løsninger som gir beboerne mulighet for begge deler, forteller Dag Strass og Steffen Ommundsen, arkitekter i Helen & Hard. – Blant det vi har prioritert er at samtlige leiligheter skal få lys inn fra minst to sider, også de minste på 50 m². Disse får for øvrig to soverom og egen bod, og siden de ligger som hjørneleiligheter får flere av disse veldig bra solforhold. Dette blir svært gode Startleiligheter, mener Steffen.

Oppdraget arkitektene i Helen & Hard fikk fra Ineo Eiendom var å utvikle et prosjekt med leiligheter for alle generasjoner, et prosjekt der beliggenhetens kvaliteter skulle vise igjen i alle leiligheter. I et «vanlig» prosjekt ligger de største leilighetene på toppen. I Eplestien får også de som ikke trenger fullt så mye plass gode muligheter oppe i etasjene. – Her blir det variasjon i størrelser i hver etasje. Man finner altså både små og store leiligheter i alle etasjer, inkludert store to-etasjes leiligheter på bakkeplan. Det skrånende terrenget gjør at beboerne i disse Byhusene får uteplass på hver side av bygget. Da får vi levende uteområder, ikke bare et øde område foran veggen til et parkeringsanlegg, sier Dag.

Aktivisering av felles arealer i form av møteplasser har vært viktig for Dag og Steffen. – Det fine med innholdsrike fellesområder er at beboerne kanskje ikke trenger en kjempestor stue, det ekstra soverommet eller en egen bod full av utstyr som sjelden brukes. Med arealer som felleshus, drivhus og delerom kan man bli godt kjent med de nye naboene. Gjestehybel gjør at man kan ta vare på venner eller familie som kommer på besøk. Måten Ineo Eiendom muliggjør deling og fellestankegangen er fremtidsrettet, og en fin måte å skape et sosialt og trygt bomiljø, sier Dag og Steffen.

Dag Strass og Steffen Ommundsen i Helen & Hard er arkitektene bak Eplestien.

Tasta – stedet med gode hverdagsturer

Du bør gå i minst 30 minutter hver dag, sier de som forstår seg på slikt. Rundt Eplestien er det så mange gode hverdagstur-muligheter at du fort blir fristet til å gå mer. Terrenget er variert, med høyder, marker, utsyn mot fjord og fjell, turstier, bekker og vann. Det er flere større grøntområder og grøntdrag som binder disse sammen, på kryss og tvers.

Sammen med Turistforeningen har Stavanger kommune merket hele 52 hverdagsturer i byen, og flere av dem er i nærhet av Eplestien: Vardenesturen, Tastavedenturen, Dusavikturen og Tastaturen. Felles for disse fire er at de byr på en fin blanding av opplevelser: hyggelig vandring gjennom boliggater, utsiktspunkter du kanskje ikke visste om, grønne lunger og skog, dyrka mark og blått vann.

Store Stokkavatnet er blant byens mest populære tur- og rekreasjonsområder, og det tar deg ikke mange minutter å spasere ned til turstien som går rundt hele vannet. Sommerstid kan du pakke med deg både badetøy og en matbit i sekken. I Store Stokkavatn er det også fullt mulig å få både ørret og røye på kroken – spennende for både store og små!

Null stress uten bil!

Liker du ikke å være avhengig av egen bil hver gang du skal til sentrum, jobb eller skole? Da er Tasta et godt sted å bo, her får du både et godt kollektivtilbud og effektive sykkelruter like ved. Kolumbus sin bussrute 5 stopper ca. 250 meter fra Eplestien, og den kjører fra Tasta til Byterminalen i sentrum åtte ganger i timen. Turen tar ikke mer enn et drøyt kvarter, ifølge rutetabellene. Det er nesten som man kan si: Det går alltid en buss på Tasta!

Har du sykkel som ditt førstevalg blant framkomstmidler, så er Tastaruta og Byfjordruta – to av Stavanger kommunes tilrettelagte hovedsykkelruter – de raskeste veiene til sentrum. Du kommer inn på Tastaruta ved rundkjøringen i Gjerdeveien og følger traséen langs Randabergveien og Tanke Svilands gate til Løkkeveien. Byfjordruta går langs Dusavikveien og fjorden til Bjergsted og videre inn til vågen og sentrum. Begge ruter tar cirka 15-20 minutter i behagelig tempo – alt avhengig av dagsform. Enkelt og effektivt!

Tasta – perfekt for de små og de som har beholdt barnet i seg

Visste du at det finnes mer enn 50 lekeplasser, løkker og anlegg spredt rundt over hele bydelen? Da har du MYE å velge mellom hvis du har unger selv eller av og til får barnebarn, nevøer eller nieser på besøk.

Like i nærheten av Eplestien, nede ved Tasta Senter og Tastarustå skole er det et mylder av aktivitetsanlegg – en mini-skatepark med betongramper, basketbane, fotballbane, fotballbinge, klatretårn, sandvolley, sklie, balanseline og friidrettsbane. Ta med deg ungene og la dem slite seg ut mens du drikker fra termokoppen.

Tasta skatepark – Norges største og beste skatepark – er like spennende for små nybegynnere som for proffene. Mange regner dette som Stavangers mest spennende fritidspark. Med et stort skateareal bygd ned i terrenget, med kurver og ramper, er det perfekte forhold for skating, sparkesykling og BMX-triksing. Kanskje ikke sikkert det tiltaler deg, men helt sikkert noe som frister den yngre garden.

Fra Eplestien er det rusleavstand til Tasta Idrettspark. Her er det flere kunstgressbaner og grusbaner, og du kan trygt sjekke om skuddfoten er like treffsikker som i glanstiden. Kanskje du kan lære unge Tasta-talenter Cruyff-vendingen?

Glimt fra Tastas historie

Det er ikke så mange år siden Tasta var på landet. Skikkelig på landet. Du kan fremdeles se dyr på beite og løer i drift, men revegården hører historien til. Heldigvis.

Historiebøkene har mangt å fortelle om et helt annet Tasta enn det du opplever nå. Går man virkelig langt tilbake, til det historikerne kaller Høymiddelalderen (1050-1300), så var det fire gårdsbruk på nåværende Tasta: Øvre- og Nedre Tasta, Finnestad og Høie. Svartedauden i 1349/1350 førte til at Høie og Finnestad ble fraflyttet, og at folket konsentrerte seg om de to rikeste og største gårdene, Øvre- og Nedre Tasta. Kildene sier videre at Høie og Finnestad ikke ble tatt opp igjen som egne bruk før en gang rundt 1640.

For den spesielt interessert kan det tilføyes at i 1866 var tallet på bruk steget til 71 på Øvre Tasta, 55 bruk på Nedre Tasta, mens Høie og Finnestad hadde henholdsvis 12 og 21 bruk. Da hadde Tasta også fått sin første faste skole, Tasta skole, som i dag er byens eldste.

Utover 1900-tallet kom også industrietablering til Tasta, blant annet med hermetikkfabrikker og båtbyggerier langs fjorden, og telefonsentral nær Tastatorget. Den kanskje mest spesielle virksomheten var Stavanger Cyanid, «Lusanstalten» på folkemunne, som lå der Stavanger Lakkering og Flyttom er i dag. Her leverte man inn klær befengt med lopper og lus, samt ting fra hus der det hadde vært tuberkulose, difteri eller andre smittsomme sykdommer. Det ble brukt blåsyregass når man desinfiserte gjenstandene, og området var solid inngjerdet med netting og piggtråd.

Boligbygging av særlig størrelse før krigen var det lite av. Mot slutten av 1930-tallet satte byggmester Martin Aspelund blant annet opp 14 hus i det som ble kalt Vølstadveien Hageby i området Otterbechs vei og Lindemann Bullsvei, men da krigen kom ble det stopp. Etter krigen, da Hetland kommune fikk fart på bygging av infrastruktur i 1948-50, skjøt boligbyggingen fart, blant annet på østsiden av Byhaugen og sør- og nordsiden av Veden. Utover 1960-tallet kjøpte flere byggmestere, blant annet Martin Aspelund, Sverre Vatland og Ernst Monsen, flere gårder og anla veier og kloakk og bygde hus. Siden gikk utviklingen sin naturlige gang, med folkevekst og tilhørende boligbygging. I dag bor mer enn 15 000 på Tasta, noe du også snart kan gjøre – i Eplestien, selvfølgelig.

Design: Ensign Reklamebyrå